Turkish Stories for Turkish Learners
TÜKETİM ÇILGINLIĞINA KARŞI YENİ BİR ÇÖZÜM
Kanada'da Vancouver şehrinde yaşayan Ted Dave isimli grafik sanatçısı bir reklam şirketinde çalışıyordu. İşi reklam hazırlamaktı. Ha-zırladığı reklamlardaki ürünün satışı oranında para kazanıyordu.
Ted Dave, işinde çok başarılıydı. Ama o, içten içe yaptığı işten rahatsızlık duymaya başlamıştı. Çünkü günlük hayatta karşılaştığı her olaya reklamcı gözüyle baktığı için, kendisi de dâhil bütün insanların başkaları tarafından yönlendirildiğini görüyordu. İnsanlar, kendi istekleriyle değil, gazete ve dergilerden okuduğu radyo ve televizyonlardan gördüğü reklamlar doğrultusunda alışveriş yapıyorlardı. Üstelik satın alma işi alışkanlık sınırlarını aşmış, bağımlılık hâline gelmişti.
Her kasım ayının ilk perşembe günü, ABD ve Kanada'da Şükran Günü olarak kutlanıyordu. Bu günde tam bir tüketim çılgınlığı yaşanıyordu. Devamında gelen Noel ve Yılbaşı günlerinde tüketim çılgınlığı insanların ruhlarına işliyordu. Ted Dave işte tam o sıralarda radikal bir karar aldı. İnsanları biraz olsun kendilerine getirmek ve tüketim çılgınlığından kurtarabilmek için bir kampanya planladı.
Ted Dave, bu kampanya ile insanları sadece bir günlüğüne alışveriş yapmamaya çağırıyordu. Kampanya için en fazla alışverişin yapıldığı "Şükran Günü"nün bir gün sonrasını seçti. Yıllarca bir reklamcı olarak çalışan Ted Dave, bu kez hazırladığı afişler ve posterlerle insanları alışveriş yapmamaya çağırıyordu.
Ted Dave'nin öncülüğünü yaptığı bu hareket ilk yıllarda Kanadalıların bir hayli ilgisini çekti. Sonraki yıllarda kâr amacı gütmeyen bazı vakıfların bu kampanyayı desteklemesiyle alışveriş yapmama eylemi daha sistemli ve örgütlü hâle geldi. Kampanyanın adı ise "Satın Almama Günü" olarak değişti ve bu isimle dünyaya yayıldı. Satın Almama Günü 2001 yılında tam 55 ülkede hayata geçirildi.
Satın Almama Günü'nün en önemli özelliği 24 saat boyunca alışveriş yapılmamasıydı. Başlangıçtan günümüze kadar bu kampanyalarda, tüketim çılgınlığına karşı insanların dikkatlerini çekmeye yönelik pek çok ilginç yöntem kullanıldı. Örneğin, konserler düzenlendi, kredi kartları kesildi, posterler asıldı, el ilanları dağıtıldı. İnsanlara bu günü hatırlatan mektuplar, kartlar ve elektronik postalar gönderildi. Bazı alışveriş merkezlerinin çevresinde alışveriş yapılmayan küçük bölgeler oluşturuldu.
Bir yıl içerisinde bir gün, tüketim çılgınlığını önlemede çözüm olmayabilir. Ancak büyük sonuçların hep küçük başlangıçlarla elde edildiği unutulmamalıdır.
Dr. Veli SIRIM
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.