Turkish Stories for Learner Turkish
TARİHİN EN ESKİ İLETİŞİM ARACI
Tarihin en eski iletişim araçlarından biri olarak ifade edilen beden dili, duygu ve düşüncelerimizin yansımasıdır. İnsanoğlu, sözel mesajların yetersiz kaldığı durumlarda bu iletişim yolunu sıkça kullanmıştır. Kişilerin yüz yüze kurdukları ilişkide, kelimeler %10, ses tonu %30, beden dili %60 önem taşır. Bu yüzden sözel mesajlardan daha çok, beden dilimizle iletişim kurarız. Her zaman duygu ve düşüncelerimizi karşımızdakilere bir şekilde iletiriz. Fakat ne yazık ki her zaman iyi ve doğru iletişim kuramayız. Kültürden kültüre biraz farklılıklar gösterse de beden dili için dünya üzerinde geçerli olan en etkili dil diyebiliriz. Her insan, jest denilen el, kol hareketleri; mimik denilen yüz hareketleri yapar ve bedenine türlü biçimler verdirir. Ne var ki birçok insan jest, mimik ve beden hareketleriyle söylediklerinden çok farklı şeyler istediğini ya da hissettiğini açığa vurur.
Beden dilinin ne ifade ettiğini bilen, ne karşısındakinin hareketlerine aldanır ne de sözlerine kanar. Bazen iyi ilişkiler kurmak isteyen bir insan, uygun söz bulamaz, sıkılır. Böyle durumlarda bedenimizin dili, kendimizi daha iyi ifade etmemizde bize yardımcı olur. İletişimde ilk dakika önemlidir. Çünkü karşı karşıya gelen iki kişi arasındaki ilk etkileşim, ilişkinin şeklini belirler. İlişki kurulan kişiyle ilgili zihnimizde bir karar oluşur. Bu karar olumlu veya olumsuz olabilir.
“Duruşundan hiç hoşlanmadım”, “Bakışını sevmedim”, “Bir görüşte kanım ısındı”, “İlk gördüğümde vuruldum”, “Ben onu gördüğüm an işe yaramaz olduğunu anlamıştım” gibi değerlendirmeler, o kişi ile gelişecek iletişimin temelini oluşturur. Fakat bu kararlarımız her zaman böylesine açık ve bilinçli olmayabilir. Kişi bunların farkına varsa da varmasa da, ilk izlenimlerimizin oluşturduğu yargı, iletişim biçimimizde ve o kişiye vereceğimiz değerde önemli bir rol oynar.
Beden dili hakkında bilgi sahibi olmak, insan davranışlarını daha iyi yorumlamak ve insanlarla daha etkili iletişim kurmak anlamına gelir. Bakışlar, yüz ifadeleri, jestler, bedenin duruşu ve giyim, beden dilini oluşturan unsurlardır:
Bakışlar: Bakışlar kişiyle aramızda olan mesafeyle belirlenir. Söz gelimi birbirimize çok yakın duruyorsak birbirimize bakmamaya çalışırız. Aynı zamanda bakışlar, konuşmanın konusuyla da çeşitlilik kazanır. İletişimde olduğumuz kişiler, aramızdaki ilişki düzeyi ve kişilik özellikleri bakışlarda etkilidir.
Yüz ifadeleri: Yüz ifadesi kişiye özgüdür ve iletişim tarzımızı belirler. Kaşları kaldırmak, yüzün kızarması, ağzın aşağı doğru eğilmesi ve buna benzer hareketler, iletişimde olduğumuz kişi veya kişilerde belli bir etki uyandırır.
El, kol, baş hareketleri ve jestler: Konuşma ve kendimizi ifade etme sırasında çok sayıda el, kol
ve baş hareketleri kullanırız. Zamanın geçmesini beklerken, acelemiz olduğunda, bir konuşma sırasında, söylenene katılıp katılmadığımızda jestlerimizi kullanırız. Söz gelimi yumruğu sıkmak güç göstergesi iken, ağız veya buruna dokunma, endişenin bir belirtisi olabilir.
Bedenin duruşu: Karşımızdaki kişiye göre durmayı veya oturmayı seçtiğimiz açı çok önemlidir. İş dünyasında vücudun duruş şekli, birini merkeze alma, gruba dâhil etme veya dışlama gibi birçok anlam taşıyabilmektedir.
Giyim: Giyim tarzımız, zevkimizin, mal varlığımızın, değerlerimizin veya sosyal grubumuzun bir aynasıdır. İş danışmanlarının çoğu, daha etkili bir izlenim için insanların iyi giyinmelerine yardım eder. Rozetler, kol düğmeleri, marka etiketleri, kullanılan her türlü aksesuar ve materyaller, kim olduğumuzun ya da kim olmak istediğimizin birer yansımasıdır.
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.