Turkish Stories for Learner Turkish
Mimar Sinan
Dünyanın en büyük mimarlarındandır. Kayseri’de doğdu. Fakir bir ailenin çocuğuydu. İlk öğrenimini köyünde yaptı. Çocukluk döneminde bağda, bahçede, tarlada, çalışarak ailesine yardımcı oluyordu. Ayrıca ilimde de ilerlemek istiyordu. Ailesi fakir olduğu için şehre gidip okuyamamıştı. Fakat Sinan kendisini yetiştirmesini bildi.
Sinan, daha çocukken mimarlığa merak sarmıştı. Dere kenarında oynarken topraktan evler ve köprüler yapıyordu. Saraylar, okullar inşa ediyordu. Çevresindeki çocuklarla oynarken o, hep usta oluyordu. Ayrıca kılıç kullanmasını ve ata binmesini de iyi öğrenmişti. Artık köyde kalmak istemiyordu. Orduya girmek, savaşa katılmak istiyordu. İsteği ancak yirmi yaşındayken gerçekleşti. Orduda yaptığı hizmetlerle kendisini herkese tanıtmıştı. Nehirler üzerine yaptığı köprülerle askerlerin karşıya geçmesini sağlıyordu.
Başmimar olarak göreve başladıktan sonra bütün dünyanın hayranlığını kazanan eserler yapmıştır. Onun asırlar önce yaptığı hanlar, köprüler, camiler, aş evleri hâlâ ayaktadır.
Sinan 84 cami, 52 mescit, 57 medrese, 7 okul, 22 türbe, 7 su kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 35 köşk ve saray, 48 hamam olmak üzere 350’den fazla eser yapmıştır. Mimar Sinan, öldükten sonra Sultanahmet Camisini ve Hindistan’daki dünyaca meşhur Tac Mahal’i de onun öğrencileri yapmıştır.
Bugün Selimiye, Süleymaniye ve Şehzadebaşı camilerini görünce Mimar Sinan’ı hatırlamamak mümkün değildir. Günümüzde onun eserlerini gören mimarlar bu eserlere hayran kalmaktadır.
Atatürk, onunla ilgili bilimsel araştırmaların başlatılmasını istemiştir. 1982’de İstanbul’da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi olarak açılan üniversiteye Mimar Sinan Üniversitesi adı verilmiştir.
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.